De duim is het meest gebruikte onderdeel van de hand. Duimbasis artrose (ook wel duimbasisslijtage genoemd) is daarom de meest voorkomende vorm van slijtage aan een gewricht in de hand. Als u pijn krijgt door slijtage, merkt u dat vaak bij iedere beweging. Bijvoorbeeld bij het openen van potten of…
Met artrose heb je voortdurend pijn
Mevrouw Van Dijk (64): “Al jaren heb ik last van artrose. Het zit in de familie, dat is pure pech. Drie jaar geleden ben ik al door dr. Thybout Moojen geopereerd; ik heb toen twee arthrodeses (vastzetten van het gewricht), een prothese en een Weilby Sling gehad. Dat was een moeizaam proces, ook omdat het voor de handtherapeuten lastig was om alles tegelijk te oefenen: het ene mocht niet bewegen, het andere kon niet bewegen en het laatste móest juist bewegen… Drie weken geleden ben ik opnieuw geopereerd en deze keer hoefde er slechts een PIP prothese geplaatst te worden. Ook een forse ingreep, maar in vergelijking met de vorige keer a piece of cake.
Met artrose heb je voortdurend pijn. Ik werd er ’s nachts altijd wakker van. Op het moment dat je bent geopereerd, is die pijn verdwenen. Heel frappant. De operatie is pas drie weken geleden dus ik heb nog een spalk en zit volop in de revalidatie. Ik doe nu braaf mijn oefeningen, er gaat een paar maanden overheen voor je weer alles kunt. Mijn hobby is miniatuurhuizen bouwen en dat is lastig met artrose in je handen. Mijn wijsvinger werd steeds minder functioneel. Ik hoop dat ik straks weer verder kan met mijn hobby. Ondanks dat zware revalidatietraject na de eerste operatie maakte ik toch binnen het jaar weer meubeltjes voor mijn miniatuurhuis. Ik heb er het volste vertrouwen in dat dat nu veel sneller zal gaan.
Het is allemaal vlekkeloos verlopen
Artrose gaat helaas niet vanzelf over, dus mijn linkerhand komt ook een keer aan de beurt. Je weet dat je een aantal maanden kwijt bent aan revalidatie, maar verder zie ik er niet tegenop. De zorg die Xpert Clinics Hand- en polszorg biedt, is echt goed. Ik kom zelf uit de zorg en weet dus dat er grote verschillen zijn in aanpak en methodiek. Het is niet voor niets dat verzekeraars bepaalde klinieken contracteren voor gespecialiseerde zorg. Het verschil met het ziekenhuis is groot. Met name de nazorg en de nauwe banden tussen chirurg en therapeut zijn ontzettend goed. Alles is op elkaar afgestemd en het hele postoperatieve traject is al vastgelegd voordat je geopereerd wordt. Ook fijn is dat je er snel terecht kunt. Ik ben geopereerd in het nieuwe complex in Amsterdam en dat is echt prachtig. Het is allemaal vlekkeloos verlopen.”