De duim is het meest gebruikte onderdeel van de hand. Duimbasis artrose (ook wel duimbasisslijtage genoemd) is daarom de meest voorkomende vorm van slijtage aan een gewricht in de hand. Als u pijn krijgt door slijtage, merkt u dat vaak bij iedere beweging. Bijvoorbeeld bij het openen van potten of…
Alles deed pijn
Loes van Gorp (61): “Een pot opendraaien, knippen met een schaar, de was ophangen, medicijnen uit een stripje drukken, knoopjes dichtmaken, een sleutel omdraaien: alles deed pijn. Vooral mijn rechterduim gaf veel last. Daarbij had ik ook weinig kracht in mijn hand. De huisarts adviseerde fysiotherapie omdat ik ook last had van mijn nek. De fysiotherapeut heeft mijn nek behandeld, maar vermoedde dat er iets niet goed zat in mijn hand. Toen ben ik naar Xpert Clinics Hand- en polszorg gegaan.
Door al die adviezen weet ik nu precies hoe ik met mijn duim om moet gaan
Drs. Luitzen de Boer maakte een röntgenfoto van mijn hand en zag dat het botje in mijn duim kapot was door artrose. Gelukkig was het nog niet zo ernstig dat een operatie nodig was. Ik kon met handtherapie geholpen worden.
De ergotherapeut heeft een spalk aangemeten die ik vier weken dag en nacht moest dragen, ook tijdens het werk. Mijn duim werd daarmee in een andere stand gedwongen, waardoor de pijnklachten afnamen. Ik draag de spalk nu alleen nog ’s nachts, om mijn duim rust te geven en in de goede stand te houden.
Van de fysiotherapeut kreeg ik stabilisatieoefeningen waardoor de kracht in mijn hand weer toenam. Ook heb ik geleerd hoe ik mijn duim het beste kan gebruiken zonder hem steeds te overstrekken. Ik kreeg het advies om een paar handige hulpmiddelen te kopen. Zo heb ik nu een aangepaste schaar waarmee ik zonder problemen kan knippen, en een hulpmiddeltje om potten open te draaien. Door al die adviezen weet ik nu precies hoe ik met mijn duim om moet gaan. Dat helpt enorm. Waar ik ook heel blij mee ben, is dat ik weer kan fietsen. Ik wilde al langere tijd een racefiets kopen, maar omdat je daarop naar voren hangt, leun je zwaar op je handen. Dat was met die pijnlijke duim eigenlijk geen optie. Inmiddels heb ik een racefietsje aangeschaft en dit jaar heb ik al 4500 kilometer gefietst. Ik draag speciale handschoentjes met gel als bescherming tegen de schokken. En dat gaat prima.
Ik ben hartstikke blij
Ik ben hartstikke tevreden met de behandeling en ben ook blij dat ik er op tijd bij was. Als ik langer met mijn klachten was blijven lopen, had ik misschien geopereerd moeten worden.”