Ervaring
De reuma en artrose van mevr. Van Someren

De reuma en artrose van mevr. Van Someren

"Wat ik heel belangrijk vind, is dat de beslissing mét de patiënt wordt genomen, en niet óver de patiënt."

Het werd niet duidelijk waar de pijn vandaan kwam

Mevrouw Van Someren (62): “Dr. Thybout Moojen is de enige die nog aan mijn handen mag komen. Hij is een topper. Hij legt duidelijk uit wat hij gaat doen en de voorgeprinte tekeningen zijn geweldig, daarmee kan precies worden aangetoond waar het probleem zit. Hij heeft me twee keer geopereerd. De eerste keer was in 2013. Zes jaar daarvoor was ik gevallen over een hondenriem. In het ziekenhuis werden foto’s gemaakt. Gekneusd, niks aan de hand was het oordeel. Maar ik bleef heel lang pijn houden. Ook bij de reumatoloog waar ik onder behandeling was, werd niet duidelijk waar de pijn vandaan kwam.

Binnen een paar weken kon ik al onder het mes

Uiteindelijk heeft een handenspecialist ontdekt dat er een haarscheur in het bot zat, dat was dus een oude breuk en die heeft het kraakbeen in mijn pols verwoest. Ik ben lang van het kastje naar de muur gestuurd en de laatste optie die ik kreeg was om mijn pols vast te laten groeien. Ik was pas begin 50, daar begon ik niet aan. Ik heb toen de zorgverzekering gebeld en zij verwezen me naar Xpert Clinics Hand- en polszorg.

Dr. Moojen maakte een foto, keek en zei: ik kan je opereren. Hij bleek toevallig gepromoveerd te zijn op deze problematiek. Hij vroeg me erover na te denken en dat heb ik gedaan, maar dezelfde middag besloot ik: dit wil ik. En dus zaten we de volgende dag alweer tegenover elkaar voor een gesprek. Daar legde dr. Moojen uit wat hij precies ging doen: de kop van de ellepijp verwijderen, de helft van de middelste handbotjes verwijderen en een titanium hekwerk plaatsen in mijn pols (RSL-artrodese). Binnen een paar weken kon ik al onder het mes.

Ik heb een jaar nodig gehad om te herstellen, door mijn reuma gaat dat niet zo snel. Ik heb bijna een jaar lang handtherapie gehad. De eerste periode drie keer per week, later minder. Maar de pijn was weg, ik kon weer gewoon leven.

Ik ga nu met sprongen vooruit

Vorig jaar merkte ik dat mijn linkerhand toch weer af en toe pijn deed. Er bleken toen twee botjes in mijn hand te zitten zonder kraakbeen. Die liepen tegen elkaar aan, met als gevolg dat ik weer pijn kreeg. Ik kon direct geholpen worden maar wilde graag eerst op vakantie. Had ik dat maar niet gedaan: de reeds opgelopen peesontsteking aan mijn andere arm verergerde aanzienlijk in die weken. In november heeft dr. Moojen opnieuw een botje uit mijn hand gehaald (pisiformectomie vanwege PT-artrose aan de pinkzijde), dat verliep prima. Maar die peesontsteking werd niet minder, mede omdat de geopereerde arm in het begin niet bruikbaar was. De handtherapeut die mij behandelde voor de geopereerde hand vroeg: ben je ergens onder behandeling hiervoor? Dat was ik niet meer: niemand wist wat ze ermee moesten. Zij zei toen: dan zullen wij het gaan proberen. Ik kreeg dieptemassages en binnen drie weken trok de peesontsteking weg.

Ik ga nu met sprongen vooruit. Nog een paar afspraken en dan hoop ik klaar te zijn. De pijn is verdwenen. Ik moet wel rustig aan doen, maar ik merk dat het steeds beter wordt.

de beslissing wordt mét de patiënt genomen

De korte wachttijden bij Xpert Clinics Hand- en polszorg zijn een unicum, daar ben ik lyrisch over. Ook de nazorg is perfect in orde. En de handtherapeuten, wat een kennis hebben die. Toen ik vroeg hoe ik het beste een baby vast kon houden nu mijn pols niet meer helemaal kan buigen, kwam er zelfs een babypop uit de kast om het voor te doen. Ongelooflijk. Ik weet nu hoe ik mijn pasgeboren kleinzoon goed kan vasthouden.

Wat ik heel belangrijk vind, is dat de beslissing mét de patiënt wordt genomen, en niet óver de patiënt. Er wordt gevraagd of je alles begrijpt, je krijgt een time-out om erover na te denken. Je hebt dus zelf een stem in je behandeltraject.”

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak