Aandoeningen

Bandletsel

9.1
Zorgkaart Nederland

Onze patiënten geven Xpert Clinics Hand- en polszorg een 9.1 op basis van 2987 waarderingen

Rondom elk gewricht in hand en pols zitten banden, ook wel ligamenten genoemd. Deze banden zorgen ervoor dat wanneer een gewricht beweegt, dit is bepaalde richtingen wel kan en in andere juist niet. Gewrichtsbanden bieden dus stabiliteit. Banden zijn niet elastisch, zoals spieren. Door een val of verdraaiing kunnen deze banden daarom volledig of gedeeltelijk losscheuren. Het meest bekende bandletsel in de hand is de skiduim, waarbij tijdens een val de duim klassiek achter de lus van de skistok blijft hangen. Maar ook zonder skiën, bij een val van de fiets bijvoorbeeld, kan je een skiduim oplopen. De meest voorkomende bandletsels van de pols zijn een SL laesie en ook een TFCC letsel komt regelmatig voor.

Oorzaak van bandletsel

Banden kunnen geheel of gedeeltelijk scheuren door een val of een verdraaiing. Soms breekt daarbij ook het bot.

Diagnose van bandletsel

Bandletsel wordt vaak gemist, omdat er op een röntgenfoto meestal niets te zien is. Toch maken we wel een röntgenfoto, omdat we daarmee ander letsel uit kunnen sluiten. Bij bandletsel is er sprake van pijn in het gewricht. Met name wanneer de band niet helemaal afgescheurd is, maar nog met enkele vezels aan het gewricht vastzit, kan dit heel pijnlijk zijn. Soms zien we op de foto ook een standsafwijking van het gewricht. De diagnose wordt meestal gesteld op basis van klinisch onderzoek. In sommige gevallen is het nodig een mri of een scopie (kijkoperatie) te doen om het letsel beter te kunnen beoordelen.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Hand- en polszorg heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake Bellen 

 

Consultafspraak met arts

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn om uw bezoek aan Xpert Clinics Hand- en polszorg thuis alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en het onderzoeken van de hand of pols. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek, zoals röntgenonderzoek, vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Mocht er een MRI-onderzoek, echo of CT-scan nodig zijn, dan vindt dit in het ziekenhuis plaats. De uitslag van een onderzoek in het ziekenhuis is niet direct bekend. U kunt de uitslag op verschillende manieren vernemen: mondeling bij een volgend bezoek aan de specialist of telefonisch via de specialist. De arts bespreekt met u wanneer en op welke manier u de uitslag krijgt. 

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Bij een gedeeltelijke scheuring van de band (partieel bandletsel) kiezen we vaak voor een conservatieve behandeling. De handergotherapeut maakt een spalk op maat, zodat de band rust krijgt om te herstellen. Daarnaast gaat u samen met de handfysiotherapeut oefeningen doen.

Bij een volledige afscheuring is een operatie soms nodig om de band te repareren. Een afgescheurde band kan niet altijd vanzelf herstellen. Tijdens de operatie zet de handchirurg de band met botankertjes vast aan het bot. Is het ongeval al te lang geleden, dan kan de band niet altijd meer gehecht worden en kan er een peestransplantaat nodig zijn.

Een operatie is een ingrijpende gebeurtenis en beperkt u tijdelijk in uw doen en laten. Toch is het belangrijk dat een gescheurde band altijd behandeld wordt. Gebeurt dat niet, dan ontstaat er instabiliteit in het gewricht en dat kan op termijn zorgen voor slijtage (artrose).

Na de operatie krijgt u een korte periode een gipsspalk (3 tot 5 dagen), waarna u nog een tijd een beschermende spalk moet dragen. Ook start u met handtherapie om het betreffende gewricht weer soepel te krijgen. Het totale herstel neemt zeker een aantal weken in beslag.

Handtherapie

Handtherapie is een combinatie van fysiotherapie en ergotherapie. De fysiotherapeut helpt u met oefeningen om uw hand weer sterk en soepel te maken. De ergotherapeut maakt spalken om de hand te ondersteunen. Vaak is alleen handtherapie al genoeg om uw klachten te verminderen. Wordt u geopereerd, dan volgt daarna altijd een intensief traject van handtherapie.

Xpert Clinics werkt alleen samen met gespecialiseerde fysiotherapeuten en ergotherapeuten die zijn opgeleid tot handtherapeut. Dankzij deze specifieke kennis krijgt u een optimale begeleiding, is uw hersteltijd zo kort mogelijk en het eindresultaat zo goed mogelijk.

U kunt het hele traject volgen op uw eigen persoonlijke webpagina. Op 'Mijn Xpert Zorgpad' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. U ziet hier ook wat u kunt verwachten tijdens de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden.

Vergoeding van de behandeling

De behandeling van hand- en polsklachten door de specialisten van Xpert Clinics wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Ook ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverkering. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit het aanvullend pakket. Of u hiervoor een vergoeding krijgt, hangt dus af van het pakket dat u gekozen heeft. Check uw polis of neem contact op met uw zorgverzekering.

Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2022 bedraagt het minimale eigen risico € 385.

Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 03.

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
U wordt behandeld door de beste medische specialisten.
Zonder wachttijden, dus snel geholpen
Alle afspraken op één dag.
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
FAQ

Veelgestelde vragen over Bandletsel

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
U wordt behandeld door de beste medische specialisten.
Zonder wachttijden, dus snel geholpen
Alle afspraken op één dag.
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak