9.1
Zorgkaart Nederland

Onze patiënten geven Xpert Clinics Hand- en polszorg een 9.1 op basis van 2872 waarderingen

De skiduim is een veel voorkomende aandoening. Bij een skiduim scheurt, verrekt of verslapt de gewrichtband aan de binnenzijde van de duim. Deze gewrichtsband zorgt samen met andere gewrichtsbanden voor de stevigheid van het middelste gewricht van de duim. Wanneer dit ligament beschadigd is, kan het gewricht instabiel worden.

De skiduim ontleent zijn naam aan de manier waarop hij vaak ontstaat: het vallen op de duim met de ski-stok in de hand zorgt ervoor dat de duim te ver opzij klapt. Maar een skiduim kan ook ontstaan bij heel andere soorten valpartijen, zoals op de fiets of bijvoorbeeld tijdens het hardlopen. Soms verrekt het ligament alleen, maar het kan ook gebeuren dat het ligament gedeeltelijk of helemaal scheurt. In een enkel geval wordt er ook een botfragment losgetrokken.

Een skiduim komt vaak voor, maar wordt in de acute fase nogal eens gemist. Een directe en goede behandeling kan instabiliteit voorkomen en heeft een goede prognose. Chronisch letsel ontstaat wanneer de gewrichtsband herhaaldelijk wordt uitgerekt, ook wel gamekeeper’s thumb of jachtopzienerduim genoemd. Dit komt bijvoorbeeld voor bij werkzaamheden waarbij de duim steeds op dezelfde wijze belast wordt. Hierdoor kan het ligament verslappen, wat kan leiden tot een instabiel gewricht. Op langere termijn kan het kraakbeen van het gewricht hierdoor slijten (artrose), met pijnklachten en functiebeperking als gevolg.

Symptomen

De meest voorkomende klachten bij een skiduim zijn;

  • Een gezwollen en pijnlijk duimgewricht
  • Minder kracht in de duim
  • Bij langer bestaand letsel heeft het onderste bot van de duim de neiging naar voren te verschuiven en of schuin te gaan staan

Diagnose van een skiduim

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de handchirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Tevens kan er aanvullend een röntgenfoto worden gemaakt.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing van uw huisarts

Voor een behandeling heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen door de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Ik heb (nog) geen verwijzingIk heb een verwijzing

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 03
  • Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Plan een intake Bellen

 

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de handchirurg die u gaat behandelen. Hij/zij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat in de meeste gevallen direct gedaan worden. De handchirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Tijdens het eerste consult ziet u ook de handtherapeut. Hij/zij geeft u extra informatie over de behandeling. Als dat nodig is, start u direct met de handtherapie.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Zonder operatie

Is de gewrichtsband verrekt of slechts gedeeltelijk ingescheurd, dan hoeft u niet geopereerd te worden. U krijgt dan een spalk voor uw hand en duimbasis, waarbij het onderste duimgewricht iets naar binnen gebogen is om spanning op de gewrichtsband te voorkomen. Het bovenste duimgewricht wordt vrijgelaten. U draagt de spalk gedurende drie tot vier weken. Bij een zeer mild letsel kan het gewricht ook worden ingetaped.

Met operatie

Wanneer de gewrichtsband volledig is gescheurd of wanneer er losse botfragmenten zijn, moet u worden geopereerd. De losgescheurde band wordt dan opnieuw vastgezet aan het bot met een botanker. Soms is er ook een los botfragment. Wanneer dit fragment heel klein is, halen we het weg. Is het botfragment groter, dan kan het worden vastgezet met een stalen pin, botanker of schroef.

Heeft u een chronische skiduim met instabiliteit, maar zonder slijtage van het gewricht, dan kan de gewrichtsband worden versterkt met behulp van een peestransplantaat.

Na de operatie krijgt u een gipsspalk om uw duim, dit gips wordt na enkele dagen vervangen voor een beschermende afneembare spalk bij de ergotherapeut. Deze spalk zult u een aantal weken moeten dragen. Tevens start u met handtherapie.

Tijdens contact- en/of vechtsporten moet u de spalk nog tot een jaar na het ongeval dragen. Dit geldt ook wanneer u een niet-operatieve behandeling heeft gehad.

Handtherapie

Handtherapie is een combinatie van fysiotherapie en ergotherapie. De fysiotherapeut helpt u met oefeningen om uw hand weer sterk en soepel te maken. De ergotherapeut maakt spalken om de hand te ondersteunen. Vaak is alleen handtherapie al genoeg om uw klachten te verminderen. Wordt u geopereerd, dan volgt daarna altijd een intensief traject van handtherapie.

Xpert Clinics werkt alleen samen met gespecialiseerde fysiotherapeuten en ergotherapeuten die zijn opgeleid tot handtherapeut. Dankzij deze specifieke kennis krijgt u een optimale begeleiding, is uw hersteltijd zo kort mogelijk en het eindresultaat zo goed mogelijk.

U kunt het hele traject volgen op uw eigen persoonlijke webpagina. Op 'Mijn Xpert Zorgpad' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. U ziet hier ook wat u kunt verwachten tijdens de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden.

Vergoeding van de behandeling

De behandeling van hand- en polsklachten door de specialisten van Xpert Clinics wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Ook ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverkering. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit het aanvullend pakket. Of u hiervoor een vergoeding krijgt, hangt dus af van het pakket dat u gekozen heeft. Check uw polis of neem contact op met uw zorgverzekering.

Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2022 bedraagt het minimale eigen risico € 385.

Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 03.

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Alle afspraken op één dag.
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
FAQ

Veelgestelde vragen over Skiduim

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Alle afspraken op één dag.
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Stel een vraag