Midcarpale instabiliteit

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00
Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
U wordt behandeld door de beste medische specialisten.
Zonder wachttijden, dus snel geholpen
U wordt behandeld door medische specialisten die zich 100% toeleggen op hand- en polsklachten.

De pols is een complex gewricht. De pezen stabiliseren de pols. De pezen lopen rondom de pols en gaan over in spieren ter plaatse van de onderarm. Bij beweging van de pols volgen de 8 handwortelbeentjes onderling een vast patroon. Wanneer de ligamenten zwakker worden of qua aanleg te lang zijn, raakt dit vaste patroon verstoord. We noemen dit midcarpale instabiliteit. Midcarpale instabiliteit geeft pijnklachten ter plaatse van de handwortelbeentjes aan de rugzijde van de hand. Uw hand is minder belastbaar en heeft een verminderde kracht. Bij bewegingen kunt u een 'klik' voelen. Ook kunt u het idee hebben dat uw pols blokkeert.

Oorzaak van Midcarpale Instabiliteit

Midcarpale instabiliteit is een aandoening die met name voorkomt bij jonge vrouwen. De bandjes zijn eigenlijk te slap om de botjes in de pols goed genoeg te stabiliseren.

Diagnose van Midcarpale Instabiliteit

Midcarpale laxiciteit wordt vastgesteld door middel van lichamelijk onderzoek door de handchirurg. Vaak valt tijdens dit onderzoek de 'klik' (ook wel: 'catch-up-clunk') op.

Dit 'verschieten' gebeurt wanneer een zijwaartse beweging richting de pinkzijde van de hand wordt gemaakt. U voelt dan een klik en/of pijn, en ook kunt u het idee hebben dat de pols blokkeert. De klik hoeft overigens niet per definitie aanwezig te zijn.

Soms is het nodig om röntgenfoto's te maken.

Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Hand- en polszorg heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake Bellen

 

Consultafspraak met arts

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Clinics Hand- en polszorg alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en het onderzoeken van de hand of pols. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek, zoals röntgenonderzoek, vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Mocht er een MRI-onderzoek, echo of CT-scan nodig zijn, dan vindt dit in het ziekenhuis plaats. De uitslag van een onderzoek in het ziekenhuis is niet direct bekend. U kunt de uitslag op verschillende manieren vernemen: mondeling bij een volgend bezoek aan de specialist of telefonisch via de specialist. De arts bespreekt met u wanneer en op welke manier u de uitslag krijgt. 

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

De mogelijkheden om midcarpale laxiciteit te behandelen zijn beperkt. We behandelen bij vookeur niet chirurgisch maar fysiotherapeutisch. Het doel van handtherapie is de pijn te verminderen en de belastbaarheid en inzetbaarheid van hand en pols te verbeteren.

De handtherapeut zal u adviezen geven voor de houding van uw pols, u attenderen op compenserende bewegingen en uitleggen welke werkzaamheden pijn kunnen geven.

Is een operatie niet nodig maar bent u geholpen met handtherapie dan helpen wij u graag met het vinden van de beste handtherapeut. Wij werken nauw samen met handtherapiepartners. Handtherapie is een apart financieel traject en dit wordt door onze partners direct aan u of uw zorgverzekeraar gefactureerd.

Handtherapie om de spieren te verstevigen is een intensief traject. Dit houdt in dat u diverse keren bij de handtherapeut komt voor advies, instructie en oefentherapie. Daarnaast is het heel belangrijk dat u dagelijks de oefeningen uitvoert die door de therapeut aan u zijn uitgelegd.

Juist het thuis oefenen is van groot belang: hiermee valt of staat de behandeling. De spieren moeten getraind worden om steviger te worden én te blijven. Wanneer u zich strikt houdt aan de voorgeschreven oefeningen, is de prognose van deze aandoening goed.

Ervaringen

Xpert Clinics Hand- en polszorg is voor mij het zelfstandig behandelcentrum van Nederland

Het risico van handtherapeutische behandeling is overbelasting van de pezen. Na een operatie kan er sprake zijn van een (meestal tijdelijke) buigbeperking van de pols, een wat breder litteken, een infectie of verkleefde pezen. De kans is hierop is klein. Wel kan het bandje na verloop van tijd weer wat oprekken.

Wanneer u een afspraak maakt bij Xpert Clinics Hand- en polszorg, maken wij voor u een persoonlijke webpagina aan. Op 'Mijn Xpert Clinics' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. ‘Mijn Xpert Clinics’ is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Daarnaast vragen wij u op ‘mijn Xpert Clinics’ een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Xpert Clinics Hand- en polszorg Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitssysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03 Plan een intake