PIP Slijtage

Vertrouw op Xpert Clinic
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Alle afspraken op één dag.
Consult en behandeling mogelijk in 24 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.

Het PIP gewricht is het scharniergewricht dat zich iets onder het midden van uw vingers bevindt. Vanaf uw vingertop gezien is het PIP gewricht het tweede gewricht; het zijn de knokkels waarmee u op een deur klopt. Het PIP gewricht kan slijten of beschadigen door artrose (ouderdomsslijtage), posttraumatische artritis (slijtage als gevolg van letsel waarbij kraakbeen niet goed genezen is), reumatoïde artritis (een ziekte die het kraakbeen beschadigt) of door een ongeval. Wanneer één of meerdere PIP gewrichten niet meer functioneren, kunnen ze vervangen worden door een prothese.

Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Telefonische intake

Telefonische intake

Voor een behandeling bij Xpert Clinic heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinic worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake Bellen

Adviesgesprek met arts

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Clinic alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en het onderzoeken van de hand of pols. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek, zoals röntgenonderzoek, vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Mocht er een MRI-onderzoek, echo of CT-scan nodig zijn, dan vindt dit in het ziekenhuis plaats. De uitslag van een onderzoek in het ziekenhuis is niet direct bekend. U kunt de uitslag op verschillende manieren vernemen: mondeling bij een volgend bezoek aan de specialist of telefonisch via de specialist. De arts bespreekt met u wanneer en op welke manier u de uitslag krijgt. 

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Behandelingen

Behandeling

Tijdens een operatie wordt het beschadigde gewricht vervangen door een prothese. Voor een goed herstel is het belangrijk dat u al enkele dagen na de ingreep start met fysiotherapie.

De implantanten:

Nazorg

Herstel

Week 0 t/m week 4

De eerste weken na de operatie krijgt u therapie om uw vinger zo snel mogelijk goed beweeglijk te maken. U begint met onbelaste actieve oefentherapie. Belangrijk: oefenen mag geen pijn doen! Vanaf week 3 gaat u functionele grepen oefenen, zoals de cilindergreep. Het litteken moet u regelmatig masseren om verklevingen te voorkomen. De eerste weken draagt u een spalk om de strekpees in de vinger te beschermen. Verder krijgt u adviezen om de vorming van oedeem (vochtophoping) tegen te gaan.

Week 5 t/m week 8

U gaat door met littekenmassage, oedeempreventie en oefentherapie. Langzaamaan leert u uw vinger opnieuw functioneel te gebruiken, maar nog zonder uw vinger zwaar te belasten. De desbetreffende vinger wordt gesteund door de naast gelegen vinger door middel van een buddystrip. Ook gaat u starten met gedoseerde krachtsoefeningen. In overleg met de plastisch chirurg wordt de strekspalk afgebouwd.

Week 9 t/m week 12

U gaat nog door met fysiotherapie tot tien of twaalf weken na de operatie. De therapeut zal u stimuleren uw hand steeds meer te gaan gebruiken in het dagelijks leven. Daarnaast starten we met het nabootsen van eventuele werksituaties. Indien nodig krijgt u een dynamische spalk en een rustspalk.

Ervaringen

Xpert Clinic is voor mij het zelfstandig behandelcentrum van Nederland

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding, wondinfectie, weefselversterf, narcoseproblemen, trombose of een longontsteking. Deze complicaties komen zelden voor en kunnen vrijwel altijd goed behandeld worden. Het resultaat op de pijn is redelijk goed voorspelbaar. Het resultaat op de beweeglijkheid is dat veel minder. De beweeglijkheid na een operatie is beter naarmate de beweeglijkheid beter was voor de operatie.

Tijdens ons spreekuur helpen wij patiënten meteen met handtherapie. Hiervoor werken we nauw samen met het handencentrum in de nabije omgeving. Vóór de ingreep krijgt u al uitleg over de therapie en kunt u de keuze maken of u therapie wilt volgen na de operatie. Handtherapie is een apart financieel traject en dit wordt door onze partners direct aan u of uw zorgverzekeraar gefactureerd.

Wanneer u een afspraak maakt bij Xpert Clinic, maken wij voor u een persoonlijke webpagina aan. Op 'Mijn Xpert Clinic' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. ‘Mijn Xpert Clinic’ is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Daarnaast vragen wij u op ‘mijn Xpert Clinic’ een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Xpert Clinic. Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitssysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03 Plan een intake