Samen beslissen, daar word je beter van
Blog

Samen beslissen, daar word je beter van

Regelmatig ziet dr. Sebastiaan Souer patiënten die voor een second opinion komen. Zoals Anneke Salden. Na een scooterongeluk was haar pols gebroken en scheef aan elkaar gegroeid, waardoor ze niet meer kon roeien. “Ik ben nog veel te jong om beperkt te zijn in mijn bewegingen,” vertelt ze in deze mini-docu. Maar wat moet je als een arts je vertelt: ‘Mevrouw, ik vind dit acceptabel’? Tekst: Dr. Sebastiaan Souer

Second opinion

Ik kan me nog goed herinneren dat mevrouw Salden bij mij op consult kwam. Ze had na een scooterongeluk een pijnlijke pols en was daarmee naar de spoedeisende hulp gegaan. Daar bleek er sprake van een polsbreuk waarvoor ze gips kreeg. Tijdens controles in de weken na het ongeluk werd er opnieuw röntgenfoto’s gemaakt. Van de behandelend arts kreeg ze te horen: ‘De stand van uw pols is acceptabel, het is belangrijk dat u goed gaat oefenen.’ Maar ondanks intensief oefenen was het resultaat voor mevrouw Salden helemaal niet acceptabel. Ze kon namelijk niet meer roeien, iets wat ze heel graag deed. Dus kwam ze voor een second opinion bij mij.

Wat is acceptabel?

Bij de behandeling van polsbreuken wordt er gekeken naar het type breuk en de stand van de pols. Is de stand goed? Moet de breuk gezet worden? Blijft de stand goed met gipsbehandeling? Moet er geopereerd worden? De keuze hangt af van vele factoren, waaronder de stand van de pols direct na het ongeval en het aantal fragmenten. Regelmatig wordt een afwijkende stand van de pols ‘acceptabel’ bevonden door een arts, zonder dat naar de mening van de patiënt wordt gevraagd. Dit is voor de patiënt ook moeilijk te beoordelen. Want een arts kan best een acceptabele stand constateren, maar wat betekent een afwijkende stand voor een patiënt? Die kan misschien zijn hobby niet meer uitoefenen, een sport niet meer doen, ondervindt problemen bij het werk, kan niet meer koken of zelfstandig functioneren.

Switchen van scenario

Bij de beslissing voor de behandeling van een polsbreuk zijn dus niet alleen de stand van de pols en het aantal fragmenten dat we zien op de röntgenfoto van belang, maar óók de activiteiten die een patiënt graag beoefent en de mate waarin een patiënt actief en zelfstandig is. Een arts moet al die facetten meewegen. Kijkend naar de karakteristieken van de breuk zijn er verschillende scenario’s: óf de breuk met gips stabiliseren, óf direct opereren. Soms wordt een breuk met gips behandeld en moet er later alsnog worden geopereerd omdat blijkt dat de stand toch is verslechterd. Maar een patiënt kan die keuze voor behandeling natuurlijk niet zelf maken. Die kan alleen aangeven welke activiteiten voor hem of haar belangrijk zijn in het dagelijks leven.

Samen beslissen

Daarom is het zo belangrijk dat je een patiënt duidelijk uitlegt wat hij of zij kan verwachten. Aan de hand van de foto laat je zien hoe de breuk loopt en wat de stand is in vergelijking met een gezonde pols. Je bespreekt de mogelijkheden en risico’s van de verschillende behandelingen waaronder gips, spalk of een operatie. Het is ook belangrijk om de consequenties van ‘het accepteren van de stand’ goed te bespreken. Je deelt je kennis met de patiënt en neemt hem of haar zo mee in je besluitvorming. Samen beslis je welke behandeling de voorkeur heeft. ‘Shared decision making’ noemen we dat. De expertise van de arts, de objectieve data die we hebben over resultaten en herstel én de wensen van de patiënt zorgen er samen voor dat je de beste behandeling in kunt zetten.

Vertrouwen

Bij mevrouw Salden is dat helaas niet gebeurd. Zij voelde zich niet gehoord en had geen vertrouwen meer in haar behandeld arts omdat de beslissing werd genomen vóór haar in plaats van mét haar. Relatief gezien viel de stand van mevrouw Saldens pols inderdaad best mee. Het spaakbeen was naar achter gekanteld, maar precies door die kanteling kon ze haar hobby niet meer uitoefenen - en juist dát was voor haar belangrijk. 
Na een operatieve correctie van de stand en een lange revalidatieperiode kan mevrouw Salden nu weer doen wat ze het liefste doet: het water op en roeien.

Bekijk hier de film van Anneke Salden

Herken jij je in de symptomen/klachten omschreven in dit artikel, of heb je last van je hand of pols? Maak dan gerust een afspraak bij een van onze handchirurgen. Wij helpen je graag verder.

Sebastiaan Souer is hand- en polschirurg bij Xpert Clinic. Hij is werkzaam op de locaties Amsterdam, Almere en Amersfoort.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak