Ervaring
De gebroken vingers van hockey-international Marcel Balkestein

De gebroken vingers van hockey-international Marcel Balkestein

"Dit jaar had ik twee keer pech: ik brak eerst mijn ringvinger en daarna mijn duim. Handchirurg Luitzen de Boer zorgde ervoor dat ik snel weer kon spelen."

Drs. De Boer heeft mij meteen de volgende dag gezien en na twee dagen kon ik al geopereerd worden

Tophockeyer Marcel Balkestein speelt bij MHC Oranje-Rood en in het Nederlands elftal. In maart 2013 kreeg hij tijdens een wedstrijd een bal tegen zijn ringvinger. Die brak op vier plaatsen. Marcel: “Als topsporter vraag je het uiterste van jezelf, je wil de beste zijn in wat je doet. Dus wilde ik ook door de beste specialist behandeld worden. Onze arts van het Nederlands elftal wist te vertellen dat Luitzen de Boer een van de beste handspecialisten in Zuid-Nederland was. Drs. De Boer heeft mij meteen de volgende dag gezien en na twee dagen kon ik al geopereerd worden. Vervolgens ben ik naar het Handencentrum gegaan voor een vervolgtraject met fysiotherapie.”

Het werd een intensief traject: Marcel kreeg vier keer per week handtherapie bij handtherapeut René Tijssen en oefende daarnaast zelf zes tot acht keer per dag om zijn vinger soepel te krijgen. “Ik was erg gemotiveerd om te oefenen want er zat een belangrijke periode voor zowel Oranje-Zwart als het Nederlands elftal aan te komen. Ik voelde die tijdsdruk want ik wilde per se mee kunnen spelen. René heeft steeds het randje opgezocht en daardoor ging ik met sprongen vooruit. Normaal staat er acht tot tien weken voor de revalidatie, maar ik heb uiteindelijk na vijf weken alweer mijn eerste wedstrijd gespeeld.”

Alles stond in het teken van zo snel mogelijk herstellen zodat ik weer kon gaan hockeyen

Helaas ging het in augustus opnieuw mis: tijdens een ongelukkige val brak Marcel zijn duim op drie plaatsen. Opnieuw ging hij naar Luitzen de Boer. “Omdat mijn duim nog recht stond hoefde ik deze keer niet geopereerd te worden. Drs. De Boer adviseerde twee weken rust en daarna werd bij het Handencentrum een speciaal kapje gemaakt om mijn duim te beschermen. Er zijn elke week foto’s gemaakt om te kijken hoe het herstel verliep. Voor mijn duim heb ik nog steeds handtherapie want hij moet nog iets verder kunnen buigen. Maar ik heb er verder gelukkig geen last van.”

Een handblessure is voor een professioneel hockeyspeler extra vervelend. Toch is Marcel nooit bang geweest dat zijn carrière erdoor in gevaar kwam: “Ik heb steeds het volste vertrouwen gehad dat het goed zou komen. Ik ben supergoed behandeld door drs. De Boer en heb gedurende het hele proces steeds nauw contact met hem gehad. Als het voor mijn gevoel nodig was om een extra foto te maken, stond hij daar open voor. Alles stond in het teken van zo snel mogelijk herstellen zodat ik weer kon gaan hockeyen. Dat daarover meegedacht werd, is voor mij het mooiste.”

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak