Ervaring
De verbrijzelde hand van topbokser Peter Müllenberg

De verbrijzelde hand van topbokser Peter Müllenberg

"Ik blesseerde mijn hand tijdens een training. Even leek dat het einde van mijn bokscarrière."

Mijn rechterhand was min meer verbrijzeld

Peter Müllenberg (28): “In 2008 heb ik tijdens het sparren een blessure opgelopen. Mijn hand werd dik en deed pijn. In het ziekenhuis heb ik wel drie of vier keer opnieuw foto’s laten maken, maar daar was steeds niets op te zien. Ik was daar behoorlijk gefrustreerd over, want de pijn werd niet minder. Een chronische blessure is niet fijn als je professioneel bokser bent. Uiteindelijk is er een CT-scan gemaakoft en toen werd duidelijk dat er wel degelijk wat aan de hand was. Mijn rechterhand was min meer verbrijzeld. De artsen die de scan bekeken, waren duidelijk in hun oordeel: dit zou het einde van mijn bokscarrière zijn.

Na die diagnose ben ik het ziekenhuis uitgelopen en heb ik meteen de boksbond gebeld. Het kon toch niet zo zijn dat mijn carrière hier zou eindigen? Ik wilde een second opinion bij een echte specialist. De bond heeft me toen doorverwezen naar dokter Reinier Feitz. Hij kwam met een veel positiever bericht. Hij zei dat het inderdaad een heel lastige situatie was, maar dat hij ervan overtuigd was dat hij mijn hand kon maken. Het herstel zou lang gaan duren, maar het zou weer goed komen. Tijdens de operatie heeft hij de losse botstukjes weggehaald en een stukje kraakbeen uit mijn heup gehaald en in mijn hand gezet.

Nu train ik weer twee keer per dag

Het herstel heeft inderdaad een hele poos geduurd. Een jaar is best lang, zeker als je graag wilt sporten. Ik trainde wel met links, maar met rechts kon ik niks. Maar ik was allang blij dat er iets aan gedaan was en dat dokter Feitz er vertrouwen in had. Ik heb intensieve handtherapie gehad waarbij ik veel oefeningen heb gedaan om elke vinger weer sterk te maken. Je traint spiertjes die je normaal nooit gebruikt. Na een jaar ben ik weer gaan boksen en dat ging goed. Nu train ik weer twee keer per dag. Ik zorg wel voor extra bescherming door extra bandage om mijn hand. Er zit nog één klein los botdeeltje in mijn hand en dat irriteert af en toe maar ik kan er gelukkig gewoon mee boksen.

Inmiddels sta ik vijfde op de wereldranglijst en ben ik aan het trainen voor de kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen deze zomer in Rio. Dat had ik na die eerste prognose echt niet kunnen denken!”

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak