Ervaring
De gescheurde duimpees van dhr. Van Rooijen

De gescheurde duimpees van dhr. Van Rooijen

"Ik scheurde een pees in mijn duim. Drs. Xander Smit verrichtte een reconstructie met behulp van een pees uit de wijsvinger"

Ik kon bijvoorbeeld de knoopjes van mijn overhemd niet meer vastmaken

Dhr. Van Rooijen: “Tijdens een hockeywedstrijd kreeg ik een tik op mijn duim. Een paar dagen later had ik last van mijn pols. We weten het niet zeker, maar waarschijnlijk is er door de klap een pees beschadigd in mijn pols. Die is gaan rafelen en uiteindelijk afgescheurd. De huisarts schreef in eerste instantie rust voor. De pijn verdween wel maar ik kon mijn duim niet meer goed strekken. Dan merk je pas hoe vaak je je rechterduim eigenlijk gebruikt. Ik kon bijvoorbeeld de knoopjes van mijn overhemd niet meer vastmaken en met mijn duim over het scherm van mijn telefoon vegen lukte ook niet meer. Op een gegeven moment maakte ik met mijn rechterhand de voordeur open en bleef ik ergens achter haken. Achteraf herinner ik me dat het was alsof ik een elastiekje hoorde schieten. Waarschijnlijk is het laatste stukje pees toen losgescheurd. Het deed wel even pijn maar niet heel erg, dus heb ik er verder niet meer over nagedacht.

Omdat mijn duim mij beperkte in mijn beweging ben ik teruggegaan naar de huisarts en die stuurde me door naar Xpert Clinics Hand- en polszorg Rotterdam. Drs. Xander Smit zag meteen wat er aan de hand was. Hij heeft me nog wel langs de reumatoloog gestuurd om uit te sluiten dat het reuma was. Dat bleek gelukkig niet zo te zijn. Uiteindelijk is er een operatie ingepland.

Ik heb meegekeken tijdens de ingreep. Zo vaak zie je immers de binnenkant van je hand niet en ik vond het interessant om te zien wat hij deed. Er is een pees van mijn wijsvinger losgehaald en omgelegd naar mijn duim. Ik kreeg pijnstillers mee naar huis en daarmee was het goed uit te houden. Na twee dagen mocht het gips eraf en kreeg ik een spalk aangemeten. De week erop ben ik begonnen met handtherapie. We zijn nu ruim drie maanden verder en ik doe nog steeds oefeningen. Omdat ik mijn duim lang niet gebruikt had, duurt het even voor je weer voldoende kracht hebt opgebouwd. Vorige week was ik weer op controle en alles zag er goed uit. Ik heb zowel in mijn wijsvinger als in mijn duim iets minder beweging dan vroeger, maar daar merk je niet veel van. Het is in ieder geval stukken beter dan het was voor de operatie.

Maar ik ga deze winter wel weer op wintersport

Ik zou na de winterstop weer mogen beginnen met hockeyen, maar de vraag is of ik dat nog wil. Als mijn duim nog een keer kapot gaat, kan hij niet meer op dezelfde manier gemaakt worden. En ik wil nog graag 60 jaar met die hand verder kunnen. Wedstrijden spelen hoeft voor mij dus niet meer, ik vind het risico te groot. Maar ik ga deze winter wel weer op wintersport. Skiën is echt mijn ding, ik doe het al vanaf mijn derde. Hoewel ik het op de piste dit jaar misschien wel iets rustiger aan ga doen.”

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak