Ervaring
De proximale rij carpectomie en Weilby Sling van mevr. Wijnman

De proximale rij carpectomie en Weilby Sling van mevr. Wijnman

"Een sleutel omdraaien of een pot openmaken, dat lukte niet meer!"

Na een poosje kreeg ik opnieuw klachten

Mevrouw Wijnman (56): “Tijdens het sporten ben ik een keer gevallen en toen is er een klein botje in mijn hand gebroken. Ik denk dat er op dat moment ook een ligamentje kapot is gegaan. De breuk herstelde en van zo’n kapot bandje voel je niet veel. Maar de botjes zijn op een gegeven moment gaan schuiven en daar kreeg ik last van. Een sleutel omdraaien of een pot openmaken, dat lukte niet meer.
In het ziekenhuis ben ik toen geopereerd. Maar zoals dat vaak gaat in een ziekenhuis: zodra de verrichting gedaan is, zijn ze klaar met jou. Na drie dagen ben ik dus weer aan het werk gegaan en ik denk dat het toen is misgegaan. Na een poosje kreeg ik opnieuw slijtageklachten, maar nu erger. Ik ben dus teruggegaan naar het ziekenhuis en toen werd voorgesteld om een proximale rij carpectomie te doen. De eerste rij handwortelbeentjes wordt dan verwijderd. Ik zag daar erg tegenop en dacht: wat kan ik dan straks nog met mijn hand? Ik had er niet zoveel vertrouwen in.

Alles was heel duidelijk

Via via hoorde ik van iemand die stage liep bij Xpert Clinics Hand- en polszorg. Hij was heel enthousiast over de kliniek, vond het er zo professioneel en goed. Dus ik dacht: daar ga ik heen voor een second opinion. Dr. Moojen kwam tot dezelfde conclusie: er moest een PRC gedaan worden en hij stelde voor om de slijtage aan mijn duimbasis, waaraan ik ook klachten had, meteen mee te nemen in de operatie. Ik was toch wel geschokt toen ik hoorde dat die botjes er echt uit moesten en was onzeker over het herstel. Maar ik heb veel steun gehad van de medewerkers. Behalve dat ik onder de indruk was van de technische kant ervan, voelde ook de manier waarop ze je begeleiden heel goed. Ik kreeg vooraf veel informatie: dit gaan we doen, zolang ga je revalideren, alles was heel duidelijk. Dr. Moojen gaf geen garanties en dat vond ik fijn. Hij heeft wel cijfers laten zien over hoe andere patiënten deze ingreep hebben ervaren. Op basis van die onderzoeken bleek hoeveel procent kracht en flexibiliteit er gemiddeld weer terugkomt. Als ik de operatie niet zou doen, moest mijn pols op den duur vastgezet worden en dan heb je geen beweging meer. Het voelde alsof ik geen keuze had en de operatie alleen maar winst zou opleveren. Op de website las ik verhalen over topsporters die er behandeld waren, maar ook gewone mensen die meer dan tevreden waren. Dat gaf vertrouwen.

Dr. Moojen heeft twee operaties tegelijk gedaan: een proximale rij carpectomie en een Weilby Sling om de slijtage aan de duimbasis te verhelpen. De eerste vier weken heb ik vrijwel niets gedaan, ik heb mijn hand echt ontzien. Toen ben ik hem voorzichtig onbelast gaan gebruiken. Elke avond in bad deed ik aquatherapie, lichte oefeningen in het water om de huid en de zenuwen te stimuleren. Ik kreeg een lijst mee van handtherapeuten in de omgeving en uitgebreide informatie over welke oefeningen ik in welke week moest doen. Het luistert natuurlijk best wel nauw: sommige oefeningen mag je namelijk totaal niet doen. De handtherapeut vond het fantastisch, zoiets had hij nog nooit gezien.

Ik vind het miraculeus

De operatie is nu drie maanden geleden en ik kan alweer deuren en potjes openen. Ik heb weer gesport en ben ook weer begonnen met paardrijden. Ook ben ik weer voorzichtig gaan golfen. Ik heb dan nog een brace aan, maar dat ik nu alweer tegen een bal kan slaan had ik niet durven hopen. Ik vind het echt miraculeus!

Over een jaar kan ik pas echt de balans opmaken. Maar de kracht die ik nu alweer heb is ongelooflijk. Het is eigenlijk idioot, zo snel en goed als het gaat! Vroeger lag ik nog weleens wakker van de pijn, maar dat is nu helemaal over. Ik ben heel erg tevreden over hoe ik geholpen ben, maar óók over de organisatie. Bij handen en polsen is nazorg enorm belangrijk – en ik heb werkelijk een superbegeleiding gehad!”

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak