Nationaal Hand en Pols Fellowship

Het Nationaal Hand en Pols Fellowship is bedoeld voor specialisten die zich verder willen bekwamen in het volledige palet van hand- en polsproblemen en perifere zenuwaandoeningen.

Het fellowship is in 2007 opgezet door ErasmusMC samen met Xpert Clinics Hand- en polszorg vanuit de gedachte dat de bestaande specialisaties onvoldoende verdieping bieden in de behandeling van complexe hand- en polsproblemen. Daarnaast is het van belang om te voorkomen dat er verlies en versnippering van kennis en kunde optreedt. Het Fellowship duurt 1 jaar en is bestemd voor deelnemers met een afgeronde specialisatie plastische chirurgie of orthopedie met aantoonbare hand- en microchirurgische ervaring.

In 2017 is de organisatie volledig overgenomen door Xpert Clinics Hand- en polszorg.

Het fellowship in de huidige vorm kent 3 fases van 4 maanden. Iedere fase kent eigen leerdoelen en thema’s. Een fase wordt op 1 of meerdere locaties binnen of buiten Xpert ingevuld. Binnen Xpert wordt dit met name in de regio’s Amsterdam en Rotterdam ingevuld. Maar ook de regio’s Eindhoven en Velp of Enschede kunnen daarin een rol spelen.

Buiten Xpert Clinics hebben Haga Ziekenhuis (locatie Leyenburg) Den Haag en ErasmusMC Rotterdam een actieve rol in het fellowship.

Aan de fellow wordt een gestructureerd programma geboden, waarbij de expertise van de verschillende centra tot zijn recht komt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan aangeboren afwijkingen, trauma, polsproblematiek, perifere zenuw problematiek etc. Op basis van persoonlijke wensen van de fellow is ook nog enig maatwerk mogelijk.

Patiëntenzorg (spreekuur en OK), maar ook theoretisch onderwijs en wetenschappelijk onderzoek komen aan bod. Hierin wordt ook van de fellow een pro-actieve rol verwacht. Het fellowship is in principe fulltime en wordt afgerond met een internationaal hand- en polsexamen, georganiseerd door de FESSH (Federation of European Societies for Surgery of the Hand).

Inmiddels hebben 10 specialisten het Hand en Pols Fellowship gevolgd, waarvan 8 specialisten het Diploma Dutch Hand en Wrist Fellowship verkregen.

Evaluatie door Prof Dr. S.E.R. Hovius:

"Het fellowship is in mijn beleving een prachtige aanvulling op de specialistenopleiding omdat het de mogelijkheid geeft om geconcentreerd verdieping te geven in de hand- en polschirurgie. De fellow krijgt een brede ‘exposure’ bij verschillende specialisten en kan daarbij ook zelfstandig poliklinische patienten zien en ook zelf opereren onder begeleiding. Wij zijn hier in 2007 mee gestart en heeft zijn levensvatbaarheid zeer bewezen. Ik wou dat ik het destijds na mijn specialisatie had kunnen doen."

Evaluatie door fellow Dr. Liron Duraku (fellow dec 2020-dec 2021)

''Hand- pols en zenuwchirurgie is een uniek aandachtsgebied binnen de plastische chirurgie, waarbij je de diagnostiek alsmede de chirurgische behandeling zelf doet als handchirurg. Daarnaast is handchirurgie, echt kwaliteit van leven chirurgie en vind het ik enorm motiverend en mooi om patiënten te helpen zodat ze hun normale leven zo goed mogelijk weer op kunnen pakken."

"Er is geen andere fellowship waarbij je in de leer bent bij 23 gedreven en 100% toegewijde hand en pols chirurgen. Het unieke van deze reis is dat je in verschillende regio’s meedraait met de lokale handchirurgen en elke keer weer nieuwe tips en tricks leert, om je zo tot een best mogelijk handchirurg te ontwikkelen. Naast de veelzijdigheid van operaties, waarbij de gehele pallet aan hand en pols chirurgie operaties aan bod komt is het een heel fijn team waarmee je samenwerkt, waardoor je met veel plezier het mooiste vak in de wereld bedrijft: hand-, pols en zenuwchirurgie! Daarnaast was het voor mij een cadeau dat ik actief mee mag participeren in het hand onderzoek en onderwijs die vanuit Xpert Clinics en Erasmus MC gedaan en gegeven wordt. Evidence-based medicine is waar wij als dokters het vaak over hebben, alleen hier gebeurt het echt, met eigen data weloverwogen beslissingen nemen om patiënten zo goed mogelijk te helpen. Voor iedereen die een dedicated handchirurg wilt worden met affiniteit voor onderzoek en onderwijs vind ik deze fellowship geen nice to have, maar een must to have!"

Dr. Liron Duraku (1986) stuurde medicijnen aan de Erasmus MC in Rotterdam. Hierna heeft hij zijn opleiding als plastisch chirurg afgerond in het Erasmus MC met een specialisatie in de hand-, pols en de zenuwchirurgie. Om zich verder te verdiepen in de hand, pols en zenuwchirurgie is Dr. Duraku gestart aan de Nationale Hand Fellowship bij de Xpert Clinics en Erasmus MC sinds 1 december 2020 voor een periode van een jaar. Hierna gaat hij twee jaar naar het buitenland, eerst naar Birmingham (VK) en daarna naar Sydney (Australie) om zich te subspecialiseren in complexe zenuw- en pols chirurgie. Liron is ook een van de medeoprichters van Esser Masterclass, een internationale hand- pols en zenuwchirurgie onderwijsinstituut voor handchirurgen.

Fellows met het Nationale Fellowship Hand en Pols:

 • Dr. C.A. van Nieuwenhoven
 • Dr. X. Smit (werkzaam bij Xpert Clinics)
 • Dr. I. Debats
 • Dr. J. M. Zuidam
 • Dr. S. Souer (werkzaam bij Xpert Clinics)
 • Drs. R. de Wijn
 • Drs. K. Harmsen (werkzaam bij Xpert Clinics)
 • Dr. J. Debeij (werkzaam bij Xpert Clinics)
 • Dr ES Smits
 • Dr. H. Vandevivere
 • Dr. L. Duraku

 

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak