Nationaal Hand en Pols Fellowship

Het Nationaal Hand en Pols Fellowship is bedoeld voor specialisten die zich verder willen bekwamen in het volledige palet van hand- en polsproblemen en perifere zenuwaandoeningen.

Het fellowship is in 2007 opgezet door ErasmusMC samen met Xpert Clinics Hand- en polszorg vanuit de gedachte dat in de huidige Nederlandse specialistische opleiding de behandeling van complexe hand- en polsproblemen onvoldoende wordt geboden, en tevens om te voorkomen dat er verlies en versnippering van kennis en kunde optreedt. Het Fellowship duurt 1 jaar en is bestemd voor deelnemers met een afgeronde specialisatie plastische chirurgie, orthopedie of algemene chirurgie (minimaal 1 differentiatie jaar trauma, bij voorkeur traumatoloog) met aantoonbare hand- en microchirurgische ervaring.

In 2017 is de organisatie volledig overgenomen door Xpert Clinics Hand- en polszorg voor hand- en polschirurgie. Xpert Clinics Hand- en polszorg is inmiddels werkzaam op 24 locaties.

Volgens schema wordt gewerkt in Xpert Clinics Hand- en polszorg op meerdere locaties gedurende het hele jaar voor 3 dagen per week. Verder zijn actief betrokken het Haga Ziekenhuis (locatie Leijenburg) te Den Haag, het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en het ErasmusMC te Rotterdam. Aan de Fellow wordt een gestructureerd programma geboden, waarbij de expertise van de verschillende centra tot zijn recht komt. Als voorbeeld behandelt het ene centrum meer polsproblemen terwijl het andere meer ongevallen of aangeboren afwijkingen ziet. Alle aspecten van behandeling, zoals het krijgen en geven van onderwijs en het verrichten van wetenschappelijk onderwijs komen aan de orde. Het Fellowship wordt afgerond met een internationaal hand- en polsexamen, georganiseerd door de FESSH (Federation of European Societies for Surgery of the Hand).

Inmiddels hebben 10 specialisten het Hand en Pols Fellowship gevolgd, waarvan 8 specialisten het Diploma Dutch Hand en Wrist Fellowship kregen. Op 1 Juli 2019 is er 1 Fellow actief (Dr. E.S. Smits) met het Fellowship bezig.

Evaluatie door Dr. J. Debeij 

Alle specialisten van het fellowship doen 100% van hun tijd hand- en polschirurgie en zijn echte “vakidioten”. Met hen kun je dagen lang discussiëren over de kleinste details van een ingreep of behandeling. De samenwerking met de handtherapeuten in het gehele behandeltraject geeft extra verbreding. Na het fellowship heb je verschillende denkwijzen, operatie technieken en afwegingen voor de problemen in de dagelijkse praktijk. Hierdoor treedt er na de opleidingsverdieping een specialistische verbreding op. Voor mij als specialist die het fellowship doorloopt, betekent dat al die wijze raad meegenomen wordt in de besluitvorming tijdens een consult.

Evaluatie door Fellows:

Dr. C.A. van Nieuwenhoven
In korte tijd veel geleerd, kan vergeleken worden met een “spoedcursus” handchirurgie. Naar mijn idee zijn alle onderdelen zoals voor het BSSH handexamen en de cursussen in Manchester de revue gepasseerd. Door betrokkenheid van meerdere specialisten en perifeer/academisch wordt de handchirurgie over de hele breedte aangeboden (m.u.v. plexus zoals in het buitenland gebruikelijk). De algemene handchirurgie komt in alle klinieken aan bod; met de vele wegen naar Rome is er blootstelling aan verschillende technieken en gedachten, wat discussie uitlokt en bevordert. Aangezien er veel 1 op 1 contact is, wordt veel over de casus gesproken (op poli gezien danwel tijdens operatie), met niet alleen de pathologie van betreffende casus maar ook aangrenzende problematiek. Er zijn dus veel leermomenten.

Drs. R. de Wijn
Dit fellowship biedt een gevarieerd beeld van het volledige spectrum van de handchirurgie: een groot-perifere kliniek met brandwondencentrum in Beverwijk waar je een zelfstandig spreekuur hebt om de patiënten vervolgens samen met één van de handchirurgen te opereren, Xpert Clinics Hand- en polszorg als zelfstandige kliniek waar je parallel spreekuur draait, meedoet op OK en zeer veel leert over de organisatorische aspecten van handchirurgie, het Haga ziekenhuis als goed georganiseerd handcentrum in ziekenhuissetting met veel expertise op het gebied van pols scopieën en tenslotte het Erasmus MC waar je vrij bent om alle aspecten van de congenitale handchirurgie, academische casuïstiek en grote trauma’s bij te wonen – cherry picking galore dus.

Fellows met het Nationale Fellowship Hand en Pols:

Dr. C.A. van Nieuwenhoven
Dr. X. Smit
Dr. I. Debats
Dr. J. M. Zuidam
Dr. S. Souer
Drs. R. de Wijn
Drs. K. Harmsen
Dr. drs. J. Debeij

Xpert Fellows:

Dr. G. Vermeulen, 6 mnd
Drs. D.J. van der Avoort, 3 mnd

Verantwoordelijken Xpert Clinic:

Drs. R. Feitz, Drs. M. Bernaards (organisatie) en Prof. dr. S.E.R.Hovius (inhoud)
Haga Ziekenhuis: Drs. A. R. Koch
Rode Kruis Ziekenhuis: Dr. M. Kreulen
ErasmusMC: Dr. C. A. van Nieuwenhoven

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03 Plan een intake