Een Mallet Finger ontstaat doordat u de gestrekte vinger stoot. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij het opmaken van een bed of wanneer er bij het sporten een bal op het gestrekte topje van de vinger terecht komt. Door dit ongeluk scheurt de strekpees los van de aanhechting aan het bot van het laatste vingerkootje. Soms scheurt er ook en kleiner of groter botstukje van dit kootje los. In beide gevallen is het gevolg hetzelfde: het eindkootje van de vinger gaat afhangen en kan niet meer goed strekken. De vinger lijkt dan op een hamertje (in het Engels 'mallet').

Diagnose van een Mallet Finger

De diagnose wordt gesteld op basis van lichamelijk onderzoek. In het begin is de vinger pijnlijk en gezwollen rondom het eindgewrichtje. Het eindkootje van de vinger staat gebogen en kan niet actief worden gestrekt. Met behulp van de andere hand is dit wel mogelijk.

Handchirurg

Dr. 512 Vermeulen

Dr. 512 Vermeulen
“"Patiënten met een hand- of polsprobleem zijn vaak niet in staat goed hun werk uit te voeren. Daarom streef ik er altijd naar om patiënten snel te behandelen met een zo kort mogelijke nabehandeling, zodat ze weer snel kunnen terugkeren in het arbeidsproces."”
Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Hand- en polszorg heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake Bellen

 

Consultafspraak met arts

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig om uw bezoek aan Xpert Clinics Hand- en polszorg thuis alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en het onderzoeken van de hand of pols. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek, zoals röntgenonderzoek, vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Mocht er een MRI-onderzoek, echo of CT-scan nodig zijn, dan vindt dit in het ziekenhuis plaats. De uitslag van een onderzoek in het ziekenhuis is niet direct bekend. U kunt de uitslag op verschillende manieren vernemen: mondeling bij een volgend bezoek aan de specialist of telefonisch via de specialist. De arts bespreekt met u wanneer en op welke manier u de uitslag krijgt. 

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

De behandeling van de Mallet Finger kan heel goed zonder operatie plaatsvinden. In de meeste gevallen krijgt u een spalk. Deze spalk zorgt ervoor dat het eindgewricht (DIP-gewricht) in een overstrekte stand staat. Op deze manier kunnen de peesuiteinden weer aan elkaar groeien. Heel belangrijk: deze spalk moet gedurende zes tot acht weken blijven zitten zonder dat het topje ook maar één keer buigt! Als uw strekpees met een groter botstuk is losgescheurd, is een operatieve behandeling nodig.

Er zijn 4 redenen om een Mallet Finger te opereren:

  • Open Mallet: Een snijwond over het middelste kootje van de vinger waarbij het topje hangt en er dus extensorpees (strek) peesletsel is.
  • Gesloten Mallet van de duim: Reageert veel minder goed op spalkbehandeling dan de overige vingers. Een Duim Mallet is zeldzaam.
  • Avulsie fractuur met een fragment groter dan ⅓ van het gewrichtsoppervlak: Onbehandeld leidt dit tot subluxatie, scheefstand van het DIP gewricht en een verhoogde kans op slijtage. De behandeling bestaat uit het zetten van de breuk en inbrengen van kleine pennetjes (k-draden) of open repositie en schroef.
  • Mislukte spalkbehandeling: De pees wordt gehecht en er wordt tijdelijk een pennetje ingebracht om de vinger recht te houden.

Tijdens het herstel mag het vingertopje niet buigen. U moet uw vinger dan ook heel voorzichtig schoonmaken. Uw begeleidend handtherapeut (fysiotherapeut) zal u uitleggen hoe u dit op een veilige manier kunt doen. Overigens mag u het tweede gewricht (PIP) wel buigen als u de spalk om hebt.

Na zes tot acht weken mag u voorzichtig beginnen met het bewegen van uw vingertop. Gedurende de eerste twee weken na de spalkperiode mag u drie tot vijf keer per dag de spalk afdoen om te oefenen. De oefeningen bestaan uit het actief strekken van uw vinger, u krijgt hier een hulpmiddeltje voor. Tussen het oefenen door moet de spalk gewoon weer aan.

Na deze periode mag het spalkje af gelaten worden. De oefeningen worden stapsgewijs geïntensiveerd. Wij raden aan om tot twaalf weken na het begin van de behandeling het spalkje tijdens zware arbeid nog te dragen.

Goed om te weten: oefenen mag niet heel pijnlijk zijn. Als de pijn na het oefenen langer dan een half uur blijft bestaan, moet u minder vaak en minder intensief oefenen.

Meer informatie

Soms kan het voorkomen dat het topje tijdens de oefenperiode toch weer gaat hangen. Het is dan noodzakelijk om, in overleg met uw arts, de vinger gedurende drie tot vier weken weer continu te ondersteunen met het spalkje.

Wanneer ook dan de vingertop weer gaat hangen, kan de arts toch voor een operatie kiezen. Het gescheurde strekpeesje wordt dan opnieuw vastgehecht. Na deze operatie volgt ook weer een periode van revalidatie. Ook kan worden besloten om het eindgewrichtje vast te zetten. Dit doen we als het gewrichtje al duidelijk slijtage vertoont.

Tijdens ons spreekuur helpen wij patiënten meteen met handtherapie. Hiervoor werken we nauw samen met het handencentrum in de nabije omgeving. Vóór de ingreep krijgt u al uitleg over de therapie en kunt u de keuze maken of u therapie wilt volgen na de operatie. Handtherapie is een apart financieel traject en dit wordt door onze partners direct aan u of uw zorgverzekeraar gefactureerd.

Wanneer u een afspraak maakt bij Xpert Clinics Hand- en polszorg, maken wij voor u een persoonlijke webpagina aan. Op 'Mijn Xpert Clinics' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest hier ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. ‘Mijn Xpert Clinics’ is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Daarnaast vragen wij u op ‘Mijn Xpert Clinics’ een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Xpert Clinics Hand- en polszorg. Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitssysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Ervaringen

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
Zonder wachttijden, dus snel geholpen
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Alle afspraken op één dag.
Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
Zonder wachttijden, dus snel geholpen
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Alle afspraken op één dag.
Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03 Plan een intake