Spoedindicatie breuk

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00
Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
Zonder wachttijden, dus snel geholpen
U wordt behandeld door de beste medische specialisten.
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen

Gebroken vingers, gebroken middenhandsbeentjes of breuken in de pols komen heel veel voor. De meeste breuken worden op de spoedeisende hulp behandeld en in het gips gezet. Soms hebben mensen echter twijfels of de breuk wel goed is gezet en of een gipsbehandeling wel de beste behandeling is.

Wilt u een second opinion, wacht dan niet te lang. De eerste twee tot drie weken zijn heel belangrijk, omdat de breuk dan nog niet is vastgegroeid. Klinisch gezien is dit de beste periode om in te grijpen, mocht dat nodig zijn. Hoe langer u wacht, hoe vaster de breuk al zit. Als de breuk verkeerd is vastgegroeid, moeten we soms opnieuw een breuk maken om die daarna met plaat en schroeven in de juiste positie vast te zetten. Daarna begint het genezingsproces weer van voor af aan.

Oorzaak van een breuk

Breuken (fracturen) zijn meestal het gevolg van een val, een beknelling of een harde klap tegen uw hand of pols. Wanneer u iets gebroken heeft, kunt u dat merken aan zwelling, pijn en soms een vreemde stand van (een van) uw vingers of pols. Maar ook het niet kunnen bewegen van uw vinger, een verkorte vinger, een ingedrukte knokkel of vingers die over elkaar schuiven wanneer u een grijpbeweging maakt kunnen een teken zijn dat de hand of pols gebroken is. Soms zijn de symptomen zeer subtiel en kan er een breuk zijn, terwijl u nauwelijks klachten heeft.

Naarmate u ouder wordt, neemt de kans op botbreuken toe. Dat komt omdat de botten zwakker worden door botontkalking (osteoporose). Ook een kleiner trauma kan dan al voor een breukje zorgen. Breuken op latere leeftijd zien we vaker bij vrouwen, omdat zij na de menopauze meer last hebben van botontkalking.

Diagnose van breuken

Vermoeden we dat u een breuk heeft, dan maken we direct op de polikliniek een röntgenfoto. Soms is aanvullend een ct-scan of mri-scan nodig.

Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Hand- en polszorg heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake Bellen 

Consultafspraak met arts

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Clinics Hand- en polszorg alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en het onderzoeken van de hand of pols. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek, zoals röntgenonderzoek, vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Mocht er een MRI-onderzoek, echo of CT-scan nodig zijn, dan vindt dit in het ziekenhuis plaats. De uitslag van een onderzoek in het ziekenhuis is niet direct bekend. U kunt de uitslag op verschillende manieren vernemen: mondeling bij een volgend bezoek aan de specialist of telefonisch via de specialist. De arts bespreekt met u wanneer en op welke manier u de uitslag krijgt. 

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Hoe we een breuk behandelen is afhankelijk van het soort fractuur.

Staat de breuk mooi en is er geen standsafwijking, dan kan een breuk heel goed conservatief behandeld worden, zonder operatie dus. Soms krijgt u een gipsverband, maar vaker kiezen we voor een afneembare spalk. Deze is minder zwaar en kan afgenomen worden tijdens het douchen. De spalk draagt u 3 tot 6 weken, daarna start u met handtherapie. Een nadeel van conservatieve therapie kan zijn dat uw hand een aantal weken immobiel is en dus stijf wordt. De bloeduitstorting van het ongeval geeft verkleving van de pezen, die moeten door middel van therapie weer losgemaakt worden. De revalidatieperiode met handtherapie duurt daarom zeker een aantal weken.

Wanneer de breuk instabiel is, of wanneer er sprake is van een dusdanige standsafwijking dat we niet verwachten dat het vanzelf goed komt, gaan we opereren. Dat is nodig om de botjes op de juiste plaats te zetten, zodat ze niet verkeerd vastgroeien. Wanneer een breuk verkeerd vastgroeit, kunt u uw hand of pols niet meer goed gebruiken. Tijdens de operatie stabiliseert de handchirurg de breuk met behulp van ijzeren pennen, plaatjes en/of schroeven. Het voordeel daarvan is dat de breuk direct daarna stabiel is en dat u meteen kunt beginnen met oefenen. Na een operatie bent u dus sneller weer helemaal hersteld.

De keuze voor opereren of conservatief behandelen maakt u samen met de handchirurg. Soms kunnen we besluiten om een breuk die goed staat toch te opereren, zodat u sneller kunt starten met oefenen. Voor (top)sporters of mensen die met hun handen werken kan dat een voordeel zijn. Ook wanneer de breuk zich bevindt op een plek waarvan we weten dat de genezing lastig is, kunnen we kiezen om toch een schroefje en/of plaatje te plaatsen. Gelukkig kunnen veel breuken ook heel goed zonder operatie genezen.

Ervaringen

Xpert Clinics Hand- en polszorg is voor mij het zelfstandig behandelcentrum van Nederland

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03 Plan een intake