Ervaring
Het zenuwletsel in de hand van dhr. De Wilde

Het zenuwletsel in de hand van dhr. De Wilde

"Ik had na een ongeval drie kromstaande vingers. Geen enkele arts wilde aan de operatie beginnen, maar dr. Moojen durfde de uitdaging aan."

Ik kon mijn vingers niet meer spreiden

Dhr. De Wilde (64): “Op een zondagmorgen in december 2013 ben ik van mijn fiets gevallen. De pink van mijn rechterhand was uit de kom, de ringvinger waarschijnlijk ook. Ik ben even buiten westen geweest en naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd mijn hand in het gips gezet. Na een week mocht het gips eraf, maar ik bleef problemen houden aan die vingers. Ze trokken steeds verder krom, dat was erg pijnlijk en ik kon mijn vingers niet meer spreiden. Ik werd doorgestuurd naar een handengroep en kreeg een spalk die niet werkte. Daarna werd er een nieuwe spalk gemaakt en toen ook die geen effect had kreeg ik te horen: we kunnen niets meer voor u doen.

Omdat ik last bleef houden, ben ik verder gaan zoeken. De neuroloog die ik bezocht stuurde me weg. De handchirurg was moedeloos en wilde niet opereren omdat de kans dat het slechter zou worden groter was dan de kans dat het zou verbeteren. Vervolgens naar een revalidatie-arts, dat was een crime. Er werden plannen gemaakt die bij de volgende afspraak weer veranderden en nooit werd iets uitgevoerd. Mijn vingers werden op spanning gezet en opgerekt, maar er zat geen millimeter beweging in. Mijn vingers kwamen klem te zitten, gingen pijn doen en er stond zoveel druk op dat ik ze niet meer recht kreeg. En ondertussen kon niemand me vertellen wat er precies aan de hand was.

Toen dacht ik: ik moet naar een academisch ziekenhuis. Daar kwam ik op een wachtlijst. Ik kon geen afspraak maken want de professor moest eerst bekijken wie mij moest behandelen. En daarvoor moest ik eerst weer langskomen. Het leek me vrij zinloos. Dus ben ik weer verder gaan zoeken. Via internet kwam ik toen bij dr. Moojen uit. Ik heb gebeld met Xpert Clinics Hand- en polszorg in Hilversum en binnen twee weken kon ik terecht. Ik dacht: zie je, het kan dus wel!

Dr. Moojen durfde die uitdaging wel aan

Tijdens het eerste consult is mijn hand bekeken door een handtherapeut en dr. Moojen. Die kwam meteen met een fatsoenlijke diagnose én met een behandelplan: hij stelde voor drie vingers te opereren om de gewrichten los te maken en ruimte te maken voor de pezen. Nu had ik ook nog een oud letsel aan mijn hand uit mijn kindertijd. Ik ben destijds gevallen en heb glas in mijn hand gekregen. Pianospelen kon ik daarna vergeten, ik had te weinig kracht in mijn pink en ringvinger, maar verder kon ik alles doen. Dr. Moojen zei: we gaan niet alleen die vingers doen maar ook het oude litteken openmaken om te kijken of we de zenuw los en schoon kunnen maken. Dan zou het mogelijk kunnen zijn dat mijn vingers niet alleen weer recht kwamen te staan, maar dat ik ze ook weer zou kunnen spreiden. Hij vroeg aan mij wat ik van de operatie verwachtte. Ik zei: alles is winst. Als het lukt is het fantastisch, en als het niet helpt kan ik het boek sluiten, dan leer ik ermee leven. Dr. Moojen durfde die uitdaging wel aan. Aansluitend werd meteen de operatie gepland, ik kreeg medicatie en uitgebreide instructies mee. Zoiets had ik nog nooit meegemaakt: in één afspraak van diagnose tot en met de behandelafspraak, fantastisch!

Op de dag van de ingreep moest ik om negen uur in Hilversum zijn. Daar stond het team al op mij te wachten. Alles verliep zo rustig en gemoedelijk, dat was een verademing. Er was alle tijd om tot rust te komen en de laatste vragen te beantwoorden. Ik ben geopereerd met een roesje en na afloop stond er een kopje koffie en een beschuitje klaar. Om half een was ik weer terug in Eindhoven.

Vroeger kon ik geen bus scheergel vastpakken, nu kan dat wel

De volgende morgen kreeg ik een telefoontje: hoe het was gegaan en of ik last had? Daar was ik van onder de indruk. Ook het operatieverslag werd mij toegestuurd. Het was een heel technisch verhaal dus ik mailde terug: kunt u dit vertalen in voor mij begrijpelijk Nederlands? Binnen 10 minuten kreeg ik antwoord: een duidelijk verhaal in heldere taal.

De sfeer, de rust, geen onnodige afspraken: dat is al de helft van de genezing. Hoe ik mijn hand weer kan gebruiken is nog even afwachten. Maar er gebeurt zoveel op dit moment: het kriebelt, het jeukt, ik vóel dat er wat gebeurt. Het kan niet anders of mijn hand is bezig zich te herstellen. Ik ben ook enorm gemotiveerd wat betreft de handtherapie. Daar wil ik het maximale uithalen. Het helpt ook dat er elke dag vooruitgang in zit. Ik kan mijn vingers nog niet spreiden maar qua functionaliteit heb ik al héél veel gewonnen. Vroeger kon ik geen bus scheergel vastpakken, nu kan dat wel. En ik kan zelfs met mijn wijsvinger weer op het knopje drukken! De kracht in mijn rechterhand is verdrievoudigd sinds de operatie en is nu bijna op het niveau van mijn gezonde linkerhand. Ik heb ook alweer staan snoeien in de tuin.

Chapeau

Ik kan alleen maar zeggen: chapeau voor hoe het is gegaan. Xpert Clinics Hand- en polszorg laat zien dat zorg niet alleen veel goedkoper kan, maar ook veel efficiënter. Geen wachtlijsten, geen onnodige afspraken, geen gedoe, maar veel rust en aandacht en een geweldig goede zorg. Afspraak is hier ook echt afspraak en je hoeft niet onnodig lang te wachten voor je aan de beurt bent. De vervolgstappen volgen kort op elkaar. Het is de hele keten van receptie tot chirurg waar ik enorm van onder de indruk ben. Ik ben dus meer dan tevreden.”

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak