Ervaring
De peesreconstructie van Rafael

De peesreconstructie van Rafael

"Ik kon door een ongeluk mijn vingers niet meer strekken. Dr. Xander Smit verrichte een ingewikkelde peesreconstructie."

Omdat de pezen door waren kon ik mijn vingers niet meer buigen

Rafael Fortes Neves (19): “Door een ongeluk zijn de pezen in mijn pink en ringvinger doorgesneden. Ik ben toen naar het ziekenhuis gebracht en geopereerd maar dat is niet goed gegaan. De huid werd gehecht maar de pezen zijn niet aan elkaar gemaakt, wat eigenlijk wel had gemoeten. Omdat de pezen door waren kon ik mijn vingers niet meer buigen. Na de operatie kreeg ik fysiotherapie omdat ik mijn vingers toen niet meer kon strekken. Het was niet pijnlijk, maar het zat echt muurvast. Ik zat er echt mee, want behalve dat het er raar uitzag is het ook niet praktisch als je je vingers niet kunt strekken. Ook emotioneel gezien voelde ik me heel slecht. Ik ben pianist en met die kromme vingers werd spelen heel lastig. Daardoor voelde ik me nog ellendiger, ook tijdens het spelen.

Bij dr. Smit had ik er alle vertrouwen in dat het goed zou komen

Ik werd gek van die hand maar het ziekenhuis kon weinig doen. De enige optie was nog een keer opereren. Ik dacht: dat ga ik zeker doen – maar niet bij jullie. Ik ben toen op zoek gegaan naar een gespecialiseerde handchirurg. Eerst ben ik in Den Haag bij een chirurg geweest. Hij wilde een hele reconstructie met een kunstpees doen. Dat zou maanden duren. Ik was nog met school bezig dus dat vond ik niet praktisch. Uiteindelijk ben ik toen bij Xpert Clinics Hand- en polszorg terecht gekomen.
Dr. Xander Smit heeft mijn hand bekeken en noemde het een forse contractuur. Hij kon een reconstructie uitvoeren, maar zei er eerlijk bij dat hij niet zeker wist of het een langdurige behandeling zou worden of niet. Hij moest tijdens de operatie bekijken of de pezen het nog deden en welke herstelwerkzaamheden hij uit zou moeten voeren. Ik weet niet precies hoe het kwam, maar bij dr. Smit had ik er alle vertrouwen in dat het goed zou komen. Dus ik dacht: we doen het.
Tijdens de eerste operatie heeft dr. Smit alleen mijn ringvinger aangepakt. Hij heeft het littekenweefsel los gemaakt, de pezen en het gewricht losgemaakt, een nieuwe pully gemaakt en met huidplastieken meer ruimte gecreëerd. Na een hele spannende, lange en intensieve operatie stond mijn ringvinger weer nagenoeg recht. En dankzij de handtherapie kwam de vinger zelfs nog rechter te staan. Ik heb heel veel geoefend, met name met handtherapeute Melina. Zij heeft ervoor gezorgd dat ik 95% van het gebruik van mijn ringvinger heb teruggekregen, ook met behulp van de spalken van handtherapeut Simone. 
 

Ik kan alles weer met die hand

Dit jaar ben ik vervolgens aan mijn pink geholpen. Ook die ingreep is goed verlopen. Ik ben nog bezig met handtherapie maar het ziet ernaar uit dat het helemaal goed gaat komen. Ik kan alles weer met die hand en ook pianospelen gaat weer perfect. Ik ben enorm blij dat ik voor deze optie gekozen heb en ik kan iedereen aanraden om met handproblemen naar Xpert Clinics Hand- en polszorg te gaan.”

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak