Dr. Guus Vermeulen: “Pees- of zenuwletsel vraag om specialistisch onderzoek”

Dr. Guus Vermeulen: “Pees- of zenuwletsel vraag om specialistisch onderzoek”

Bij pees- en zenuwletsel is snelheid geboden: binnen 72 uur moeten doorgesneden pezen en zenuwen worden gehecht. Helaas gebeurt dat lang niet altijd. “Zonde,” zegt handchirurg dr. Guus Vermeulen.

Hoe ontstaat pees- en zenuwletsel?
Dr. Guus Vermeulen: “Pees- of zenuwletsel is meestal het gevolg van een verwonding door een mes of door glas. Je snijdt je aan een gebroken wijnglas bijvoorbeeld, of je valt door een glazen deur. Maar ook de beruchte ‘avocadohand’ zien we regelmatig. Mensen belanden op de spoedeisende hulp nadat ze hebben geprobeerd een avocado te ontpitten met een scherp mes. Schiet je uit, dan snij je zo in je handpalm. Dat kan peesletsel en/of zenuwletsel opleveren.

Buigpeesletsel kun je ook krijgen zonder open wond. Wanneer je bijvoorbeeld met kracht een laatje open wilt trekken dat klemt, kan de buigpees van een vinger afscheuren. Dit noemen we gesloten buigpeesletsel.”

Hoe herken je peesletsel?
“Aan de vingers van de hand zitten buigpezen en strekpezen. De buigpezen bevinden zich aan de binnenkant van de hand, in de handpalm. De strekpezen zitten aan de andere kant, op de bovenzijde van de hand. Is er sprake van peesletsel, dan kunnen één of meerdere vingers niet goed meer buigen of strekken. Een peesletsel kan soms heel subtiel zijn: ook als slechts één kootje van een vinger niet beweegt of een beetje hangt, kan er een pees kapot zijn.”

En wat zijn de kenmerken van zenuwletsel?
Zenuwletsel geeft andere klachten. Je merkt bijvoorbeeld dat er voorbij de wond minder gevoel is: een vingertop kan dan helemaal ‘doof’ aanvoelen. Wanneer je zachtjes op het wondje klopt, ontstaat er een elektrisch schokje. Mensen omschrijven het ook wel als vuurwerk. Is het gevoel anders dan normaal, laat het dan controleren!”

Waarom is snelheid belangrijk bij pees- en zenuwletsel?
“Pees- en zenuwletsel zijn het beste te behandelen wanneer de wond nog ‘vers’ is. Bij voorkeur is dat binnen 72 uur! Een doorgesneden pees heeft namelijk de neiging zich terug te trekken - de spier trekt er immers nog steeds aan. Na enkele dagen is die verkorting al zodanig, dat we de twee uiteinden nog maar moeilijk aan elkaar kunnen maken. Ook bij zenuwletsel is het belangrijk om snel te handelen. De beschadigde zenuw kan anders verkleven met littekenweefsel en is daarna lastig te herstellen.”

Dat betekent dus dat er snel de juiste diagnose gesteld moet worden?
“Ja, dat is zeker belangrijk. Helaas zien wij patiënten met pees- en zenuwletsel vaak met vertraging. Bij de huisartsenpost of op de spoedeisende hulp wordt er niet altijd genoeg onderzoek gedaan. Even wapperen met de vingers is niet voldoende om het letsel te beoordelen, dat moet echt kootje voor kootje gedaan worden. Handletsel vraagt om specialistisch onderzoek en die expertise is niet overal aanwezig. Wanneer het herstel niet goed verloopt, zien wij deze patiënten vaak pas na weken op de polikliniek en dat is zonde. Pees- en zenuwletsel is dan namelijk veel moeilijker te herstellen.”

Kan pees- en zenuwletsel weer helemaal herstellen?
“Als je er op tijd bij bent, is het herstel meestal heel goed, zijn er nauwelijks restklachten en zorgen we dat patiënten hun hand weer goed kunnen gebruiken.Bij peesletsel lukt dat vaak prima, hoewel er een intensief traject van handtherapie voor nodig is. Bij zenuwletsel kan het herstel frustrerend lang duren. De zenuw moet namelijk helemaal uitgroeien vanaf de plek waar deze hersteld is naar de vingertop, huid of spier. Dat kan wel een jaar duren. Maar hoe sneller de zenuw gehecht kan worden, hoe groter de kans op een goed resultaat. Laat in geval van twijfel je letsel dus voor de zekerheid beoordelen door een handspecialist. Liever een keer te veel gekeken, dan te laat geopereerd!”

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak