
Een glomuslichaampje regelt de temperatuur en de mate van bloeddoorstroming in de vingers. Het bevat veel zenuwvezels. Wanneer er in zo'n glomuslichaampje cellen gaan woekeren, ontstaat een glomustumor (ook wel angioneuroma genoemd). De tumor is blauwrood van kleur en bevindt zich meestal op de vingertoppen en soms onder het nagelbed. Kenmerkend voor een glomustumor is dat de pijn zich op een heel klein punt concentreert. De pijn is niet constant maar komt aanvalsgewijs, is stekend of brandend en wordt erger bij kou of temperatuurswisselingen. Patiënten lopen soms jaren met deze klachten. Toch is de diagnose meestal eenvoudig te stellen - als er tenminste aan gedacht wordt.
Diagnose van een glomus tumor
Lichamelijk onderzoek is meestal voldoende om de diagnose te stellen. Een MRI-scan geeft eventueel uitsluitsel.
De stappen van een behandeling
Adviesgesprek met arts
Voorbereiding
Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Clinics Hand- en polszorg alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een.
Niet vergeten
- De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
- Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
- Geldige verzekeringspapieren
- Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)
Op tijd
Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en het onderzoeken van de hand of pols. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.
Aanvullend onderzoek
Aanvullend onderzoek, zoals röntgenonderzoek, vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Mocht er een MRI-onderzoek, echo of CT-scan nodig zijn, dan vindt dit in het ziekenhuis plaats. De uitslag van een onderzoek in het ziekenhuis is niet direct bekend. U kunt de uitslag op verschillende manieren vernemen: mondeling bij een volgend bezoek aan de specialist of telefonisch via de specialist. De arts bespreekt met u wanneer en op welke manier u de uitslag krijgt.
Verslag naar de huisarts
Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.
Behandeling & Herstel
De behandeling bestaat uit een eenvoudige chirurgische verwijdering van het vaak kleine tumortje. Een glomustumor is goedaardig en komt in een klein aantal gevallen terug, vaak door een onvolledige verwijdering.
Het betreft een zeer beperkte ingreep, waarbij meestal alleen de vinger verdoofd wordt. Het herstel is meestal zeer snel en voorspoedig.
Xpert Clinics Hand- en polszorg is voor mij het zelfstandig behandelcentrum van Nederland

Meer informatie over Glomus Tumor
Wanneer u een afspraak maakt bij Xpert Clinics Hand- en polszorg, maken wij voor u een persoonlijke webpagina aan. Op 'Mijn Xpert Clinics' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. ‘Mijn Xpert Clinics’ is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.
Daarnaast vragen wij u op ‘mijn Xpert Clinics’ een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Xpert Clinics Hand- en polszorg. Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitssysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.