3 adviezen wat te doen bij hand- of polsletsel & trauma

3 adviezen wat te doen bij hand- of polsletsel & trauma

Letsels aan een hand of pols komen veel voor: meestal wordt hierbij gedacht aan botbreuken. Er zijn echter nog vele andere soorten hand- of polsletsels. Zo kan er bijvoorbeeld bandletsel ontstaan waarbij een of meerdere gewrichtsbanden geheel of gedeeltelijk scheuren door een val of verdraaiing. Ook kunnen pezen en zenuwen doorgesneden worden door een glasverwonding of een snijwond met een mes. Elk van deze letsels noemen we een trauma. Wat kun je nou doen als je zelf een hand- of polsletsel hebt? We geven je 3 adviezen!

1. Handel snel, wees er vroeg bij

Belangrijk is om snel te handelen bij een hand- of polstrauma. Veel lestelschadezaken gaan over gemiste of foutief behandelde hand- en polsletsels. Een groot gedeelte had regelmatig voorkomen kunnen worden wanneer er in een vroeg stadium een hand- en polschirurg had meegekeken.

Een hand- en polschirurg voert namelijk een grondig lichamelijk onderzoek uit. Vaak wordt bij een eerste hulp of bij de huisarts slechts een paar keer ‘wapperen’ met de vingers gevraagd om peesletsel uit te sluiten en dit is helaas niet voldoende. Het afzonderlijk testen van alle gewrichten van de aangedane vinger of de gehele pols is noodzakelijk. Zo ook het testen van het gevoel in de vingertoppen. Ga dus altijd naar een hand- en polschirurg als je een letsel aan je hand of pols hebt. Vraag hiervoor een verwijzing bij je huisarts aan.

Belangrijk is ook om snel te handelen: in veel letselgevallen behaal je de beste resulaten als er binnen 72 uur wordt gehandeld.

2. Breng het letsel goed in kaart

Ga naar een hand- en polschirurg voor verder onderzoek. Laat daar röntgenfoto’s maken. Deze zijn belangrijk om het letsel goed in kaart te brengen. Soms kan een aanvullende CT-scan of MRI nodig zijn. In een enkel geval wordt er een kijkoperatie gedaan (scopie) om het letsel (trauma) beter in beeld te brengen. Een hand- en polschirurg voert deze onderzoeken uit om het letsel dieper te kunnen bekijken, zodat er niets over het hoofd wordt gezien.

3. Ontdek behandelmogelijkheden, ook zonder operatie

Er zijn diverse behandelmogelijkheden bij een letsel aan je hand of pols. Gelukkig kunnen we bij Xpert Clinics Hand- en polszorg veel patiënten geruststellen dat het polstrauma of handletsel zonder operatie hersteld kan worden. In veel gevallen kan een letsel bijvoorbeeld met een spalk of brace goed genezen, in combinatie met (hand)therapie.

In een enkel geval moet er wel direct geopereerd worden om de kans om complicaties zo klein mogelijk te maken.
Wanneer we kiezen voor een operatie of juist niet, is van een aantal zaken afhankelijk. Bijvoorbeeld de stand van de breuk (is de breuk wel of niet veel verplaatst) en of het gewricht eromheen beschadigd is. Maar ook of een breuk heel instabiel is (zodat hij na ‘het zetten’ van de breuk weer gemakkelijk inzakt) en natuurlijk patiëntkenmerken (leeftijd, werk, hobby’s, sport etc.). Dit is dus per patiënt en per letsel anders.

Belangrijk is wel om te weten dat we altijd kiezen voor de beste behandelmogelijkheid voor jouw situatie. Zodat jouw letsel aan je hand of pols optimaal geneest en herstelt.

Wil je weten wat je aan jouw letsel aan je hand of pols kunt doen, ook als dit al wat langer geleden is? Bij Xpert Clinics Hand- en polszorg staan we voor je klaar.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak