Hand- en pols letsel

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Letsel aan hand of pols komt veel voor. Meestal wordt hierbij gedacht aan botbreuken of fracturen. Echter zijn er ook vele andere soorten handletsels of polstrauma mogelijk. Zo kan er bijvoorbeeld bandletsel ontstaan waarbij 1 of meerdere gewrichtsbanden geheel of gedeeltelijk scheuren. Ook kunnen pezen en zenuwen doorgesneden worden door bijvoorbeeld een glasverwonding of een snijwond met een mes.

Het is belangrijk om hier in een vroeg stadium bij te zijn. Veel lestelschadezaken gaan over gemiste of foutief behandelde hand- en polsletsels waarvan een groot gedeelte voorkomen had kunnen worden wanneer er in een vroeg stadium een hand- en polschirurg had meegekeken.

Diagnose hand- en polsletsel

Om tot een goede diagnose te komen is bij letsel aan hand of pols een goed lichamelijk onderzoek door een hand- en polschirurg nodig in een vroeg stadium. Vooral pees- en zenuwletsel zijn het ‘makkelijkst’ behandelbaar in de eerste 72 uur na het letsel, voor gesloten breuken, bandletsel en of fracturen is er wat meer tijd.

Goed lichamelijke onderzoek betekent dat alle gewrichten van de aangedane vingers of pols getest worden. Ook zijn röntgenfoto’s belangrijk en soms kan een aanvullende CT-scan of MRI nodig zijn. In een enkel geval wordt er in een kijkoperatie gedaan (Scopie) om het letsel c.q. trauma beter in beeld te brengen.

De gebroken pols van wereldkampioen schaatsen en inline-skaten Michel Mulder

"Michel Mulder is wereldkampioen sprint op de schaats én wereldkampioen inline-skaten op de 500 meter. In de zomer van dit jaar deed hij mee aan een skeelerwedstrijd – maar die finish bleek minder fortuinlijk…"

Lees verder

Behandeling van hand- en polsletsel

Gelukkig kunnen we veelal patiënten geruststellen dat het polstrauma of handletsel zonder operatie, maar bijvoorbeeld wel met een spalk of brace en de juiste aanvullende (hand)therapie goed kan genezen. Dit wordt een conservatieve behandeling genoemd.

In een enkel geval moet er wel (direct) geopereerd worden om de kans om complicaties zo klein mogelijk te maken.

Bij Xpert Clinic worden zowel de conservatieve als de operatieve behandelingen en de handfysiotherapie onder 1 dak aangeboden. Ook kunnen we direct een röntgenfoto maken. Dit wordt door patiënten als erg prettig ervaren.

De gebroken vingers van hockey-international Marcel Balkestein

"Hockey-international Marcel Balkestein had dit jaar twee keer pech: hij brak eerst zijn ringvinger en daarna zijn duim. Handchirurg Luitzen de Boer zorgde ervoor dat hij snel weer kon spelen."

Lees verder

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak